Η Ρεγγίνα ήταν ένα από τα μέλη της ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στο Training Course «Open Up The Borders Of Our Minds» στο Σλίβεν της Βουλγαρίας τον Απρίλιο του 2016. Αυτές είναι οι εντυπώσεις της:
«Ανοίγουμε τα σύνορα του μυαλού μας ήταν ο τίτλος του πρότζεκτ και αυτό ακριβώς κατάφερε να επιτύχει στους 22 συμμετέχοντες από 6 χώρες (Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τουρκία) που πήραμε μέρος σε αυτό. Σκοπός του προγράμματος αυτού ήταν να μας ευαισθητοποιήσει απέναντι στο διαφορετικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο πιο επίκαιρο παρά ποτέ, προσφυγικό/ μεταναστευτικό ζήτημα. Πως νιώθουν αυτοί οι άνθρωποι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους, να περιπλανηθούν για εβδομάδες, ίσως μήνες, σε επικίνδυνες και ακραίες συνθήκες για να βρουν έναν ασφαλή προορισμό για αυτούς και τις οικογένειες τους σε μέρη, πολλές φορές καθόλου φιλικά απέναντι τους; Έχουμε άραγε προσπαθήσει να τους καταλάβουμε και να <<περπατήσουμε για λίγο στα παπούτσια τους>>; Ή μένουμε αγκιστρωμένοι στα στερεότυπα που έχουμε για αυτούς, στα όρια που βάζουμε ή αφήνουμε άλλους να μας βάλουν στις ζωές, στις σκέψεις, στις δράσεις και στα όνειρα για το μέλλον;;
Είχαμε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα δύσκολο, ευαίσθητο και πολύπλοκο θέμα και δεν έλειψαν οι στιγμές που η έντονη συναισθηματική φόρτιση ήταν διάχυτη στην ομάδα αλλά αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητα και την ευρηματικότητα των trainers μας, μας έδεσε ακόμα περισσότερο σαν ομάδα και δημιούργησε ισχυρές φιλίες ανάμεσα μας. Η επίσκεψη μας στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων λίγο έξω από το Sliven και η δυνατότατα που είχαμε να συνομιλήσουμε μαζί τους, μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε πληροφορίες κατευθείαν από την πηγή και να έχουμε μια ιδίοις όμμασι αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί. Οι πληροφορίες και η βαθύτερη κατανόηση μας για την κατάσταση εμπλουτίστηκαν ακόμα περισσότερο από την παρουσίαση ενός Βουλγαρου-Σύριου πολεμικού ανταποκριτή που μας έκανε την τιμή να μοιραστεί μαζί μας κάποιες από τις εμπειρίες του για τον πόλεμο στην περιοχή της Συρίας και όχι μόνο.
Παρ’ όλη τη σοβαρότητα του θέματος του συγκεκριμένου προγράμματος, το κέφι και η διασκέδαση δεν έλειπε! Τόσο τα βράδια που μαζευόμασταν όλοι μαζί και συζητούσαμε, παίζαμε, χορεύαμε, τραγουδούσαμε και γελούσαμε όσο και κατά την διάρκεια των εκπαιδευτικών μας δραστηριοτήτων εντός και εκτός του ξενοδοχείου.
Ξεχωριστή μνεία αξίζει στην επιλογή της τοποθεσίας, που αν και αρχικά μας προβλημάτισε καθώς ήταν απομονωμένη, πάνω σε ένα βουνό, μέσα στο δάσος, αμέσως μετά όλοι αντιληφθήκαμε τη σημασία και την αξία της . Δεν υπήρχε καταλληλότερο μέρος για να αφήσουμε για λίγο πίσω τη βιαστική ζωή που όλοι ζούμε, να γαληνέψουμε μέσα στη φύση και να έρθουμε σε επικοινωνία με τα βαθύτερα μας συναισθήματα, να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να ανοίξουμε τα σύνορα του μυαλού μας για όλα αυτά που θα βιώναμε.
Ήταν μια μοναδική, αξέχαστη εμπειρία που με δίδαξε τόσα πολλά πράγματα σε τόσους διαφορετικούς τομείς χωρίς την χρήση της τυποποιημένης εκπαίδευσης αλλά με πολλά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες. Με έκανε να αναλογιστώ όχι μόνο γιατί πρέπει να ξεπεράσω εγώ τις όποιες προκαταλήψεις και στερεότυπα έχω για διάφορους λαούς και κατηγορίες ανθρώπων αλλά και πόσο σημαντική είναι η σωστή πληροφόρηση του απλού κόσμου. Μόνο μέσω της αντικειμενικής ενημέρωσης μπορούν να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και η ξενοφοβία, που βασίζεται σε προκαταλήψεις και στερεότυπα και ο καθένας μας έχει σημαντική θέση σε αυτή την αλλαγή της κοινωνίας, ξεκινώντας από το δικό του μικρόκοσμο και τους κοινωνικά αποκλεισμένους που βρίσκονται δίπλα του.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω το TrikalAct που μου έδωσε την ευκαιρία να το ζήσω αυτό, να γνωρίσω τόσους ξεχωριστούς, δημιουργικούς και δραστήριους ανθρώπους με όραμα και θέληση αλλά και την φοβερή ελληνική ομάδα που μοιραστήκαμε όλες αυτές τις στιγμές συντροφιά! Εις το επανιδείν λοιπόν και ανυπομονώ για την επόμενη δράση που θα συμμετάσχω!!
Ρεγγίνα»