Η Δήμητρα και ο Άλκης ήταν από τα μέλη της ελληνικής αποστολής του TrikalAct, που συμμετείχan στο Training Course «Multipliers of intercultural learning and dialogue (ICL & ICD) 2016» που πραγματοποιήθηκε στο Τάμπορ της Τσεχίας από 27 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου 2016. Αυτές είναι οι εντυπώσεις τους:
«Θα μπορούσαμε να πούμε πως ό,τι έγινε στην Τσεχία, μένει στην Τσεχία. Ωστόσο είναι κρίμα να μη μοιραστούμε μια τέτοια εμπειρία με όλους.
“Multipliers of intercultural learning and dialogue (ICL & ICD) 2016” ήταν ο τίτλος του Training Course, στο οποίο συμμετείχαμε μέσω του προγράμματος Erasmus+, εκπροσωπώντας τον οργανισμό «Τρίκαλα σε δράση (TrikalAct)» από 27 Αυγούστου έως και 4 Σεπτεμβρίου.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 24 εκπρόσωποι κάθε ηλικίας (από 17 έως 40+) από 8 χώρες (Ελλάδα:4, Τσεχία:3, Γερμανία:2, Τουρκία:5, Ρουμανία:2, Ισπανία:2, Εσθονία:4 και Ιταλία:2) και οι 2 εκπαιδευτές μας, Leva από Λετονία και Vitalie από Πολωνία.
Τα μέλη της Ελληνικής αποστολής, που εκπροσωπούσαν 2 οργανισμούς, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε 2 μέρες νωρίτερα την Πράγα με σκοπό να απολαύσουμε τις ομορφιές και τις ιδιαιτερότητες της τσέχικης πρωτεύουσας, μα και να γνωριστούμε με την κουλτούρα αυτού του λαού. Έτσι, φτάσαμε στην Πράγα την Πέμπτη 25 Αυγούστου. Η Πράγα ήταν πανέμορφη και εμείς διασκεδάσαμε πολύ! Περισσότερες λεπτομέρειες θα μας απομάκρυναν από την ουσία του προγράμματος.
Το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 5 το απόγευμα είχαμε ραντεβού με τους διοργανωτές και τους περισσότερους συμμετέχοντες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Πράγας για να φύγουμε για το Τabor. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή ήταν η πρώτη διαπολιτισμική επαφή που μας προσέφερε το ταξίδι μας, μιας και η κάθε εθνικότητα συστήθηκε και μας ασπάστηκε με διαφορετικό τρόπο. Οι πρώτες εντυπώσεις σχηματίστηκαν και ήταν έτοιμες για κατάρριψη κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών.
To Tabor είναι μία μικρή Μεσαιωνική πόλη της Τσεχίας αρκετά όμορφη. Στο τρένο με κατεύθυνση προς το Tabor έγιναν οι πρώτες πιο βαθιές γνωριμίες με τους συνεπιβάτες του κουπέ μας. Όταν φτάσαμε και αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτιά μας πήγαμε όλοι μαζί για απολαυστικό δείπνο, όπου λάβαμε μια πρώτη εικόνα του συνόλου της ομάδας, ακόμη κι αν υπήρχαν κάποιες απουσίες συμμετεχόντων. Αργά το βράδυ έφτασαν και τα υπόλοιπα μέλη και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.
Κυριακή 28 Αυγούστου: Επίσημη πρώτη ημέρα του προγράμματος! Ενθουσιασμός, ενέργεια αλλά και αμηχανία κυριαρχούσε ανάμεσά μας.
Έγιναν τα γνωστά παιχνίδια για να σπάσει ο πάγος και να γνωριστούμε όλοι. Ακολούθησαν παιχνίδια για το χτίσιμο εμπιστοσύνης και για τη χρησιμότητα της οργάνωσης και της ομαδικής συνεργασίας. Τα πρώτα εικαστικά στοιχεία του χώρου που είδαμε, ήταν ο πίνακας με τη «βδομαδιάτικη μπουγάδα», πάνω στον οποίο περιγράφονταν οι δραστηριότητες της κάθε ημέρας, καθώς και ένας ευχάριστος πίνακας με το πρόγραμμα για τα coffee breaks, τα οποία θα αναλάμβανε να στήσει, να διακοσμίσει και να τροφοτήσει η κάθε χώρα ξεχωριστά, με λιχουδιές του τόπου μας. Επίσης σημαντικός υπήρξε και ο πίνακας “feel free to contribute”, όπου υπήρχε ανοιχτή πρόσκληση για συνεισφορές στην κάθε μέρα του προγράμματος όπως για παράδειγμα energizers, αναρτήσεις σε μέσα μαζικής δικτύωσης, υπεύθυνους για την τήρηση του χρόνου και την καθαριότητα και ιδέες για τη βραδινή διασκέδαση.
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του προγράμματος ήταν ο χωρισμός της ομάδας σε 4 «τσέχικες οικογένειες», βασικός ρόλος των οποίων ήταν τα “reflection sessions” στο τέλος κάθε ημέρας. Κατά τη διάρκεια αυτών, τα μέλη της οικογένειας ανέτρεχαν στις στιγμές της μέρας που προκάλεσαν συναισθήματα, εντυπώσεις και παράπονα και όσο τίθενταν σε συζήτηση, ένα μέλος κατέγραφε τις βασικές πληροφορίες ώστε να τις μεταφέρει στους εκπαιδευτές μας.
Δευτέρα 29 Αυγούστου: Ημέρα 2 του προγράμματος.
Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην έννοια της κουλτούρας (culture). Έγιναν πολλές δραστηριότητες για τη διερεύνηση των εννοιών της ταυτότητας (identity), της διαφορετικότητας (diversity), της διαπολιτισμικής γνώσης και του διαπολιτισμικού διαλόγου (ICL & ICD).
Η πιο διαφωτιστική δραστηριότητα ήταν ο ¨διαχωρισμός¨ μας με βάση τα χρωματιστά αυτοκόλλητα (Οι εκπαιδευτές, μας κόλλησαν στο μέτωπο μικρά χαρτάκια χρώματος κόκκινου, μπλε και πράσινου, ενώ εμείς είχαμε τα μάτια μας κλειστά. Οι μισοί είχαν κόκκινο χαρτί, δύο είχαν πράσινο και οι υπόλοιποι είχαν μπλε. Οι εκπαιδευτές μας είπαν, χωρίς να μιλάμε να χωριστούμε σε 2 ομάδες, χωρίς όμως να μας καθορίσουν με ποια βάση να δημιουργηθεί η κάθε ομάδα. Εμείς, αμίλητοι, βλέποντας στα μέτωπα των άλλων τα χρωματιστά αυτοκόλλητα, χωριστήκαμε σχεδόν αυτόματα σε 2 μεγάλες ομάδες, τους κόκκινους και τους μπλε. Οι δύο που είχαν πράσινο χαρτάκι δεν έγιναν «δεκτοί» σε καμία ομάδα. Το ερώτημα ήταν: Γιατί χωριστήκαμε σε ομάδες με βάση τα χρώματα ενώ δε μας το είπε κανείς; Γιατί ενώ είδαμε ότι με αυτό τον τρόπο -χρώματα- δεν δημιουργούνταν μόνο 2 ομάδες δεν αλλάξαμε τρόπο διαχωρισμού ώστε να περιλαμβάνονται όλοι στις ομάδες;).
Ακόμη, τη Δευτέρα έγινε και η ενημέρωσή μας για την πλατφόρμα “Badgecraft” και για τη συλλογή παράσημων επιβράβευσης, για την οποία μας είχε αποσταλεί και e-mail πριν την έναρξη του προγράμματος.
Τρίτη 30 Αυγούστου: Ημέρα 3 του προγράμματος.
“Inclusion & Exclusion” (ένταξη-αποδοχή και αποκλεισμός)!
Η 3η ημέρα ήταν πολύ σημαντική για την πορεία του προγράμματος! Δόθηκαν με τα πιο διασκεδαστικά παιχνίδια και από την διαδικασία του «μαθαίνω μέσα από την εμπειρία», οι ορισμοί κάποιων δύσκολων εννοιών. Πιο αναλυτικά, το στερεότυπο (stereotype) αφορά μόνο σκέψεις, η προκατάληψη (prejudice) αφορά σκέψεις και συναισθήματα, οι διακρίσεις (discriminations) αφορούν σκέψεις, συναισθήματα και πράξεις και τέλος η καταπίεση (oppression) αφορά σε σκέψεις, συναισθήματα, πράξεις και τη δύναμη να τα πραγματοποιήσεις! Όλα τα παραπάνω οδηγούν στη βία και χτίζουν την πυραμίδα του μίσους!
Τετάρτη 31 Αυγούστου: Ημέρα 4 του προγράμματος.
Ημέρα εκδρομής! Δώσαμε όλοι ραντεβού στο σιδηροδρομικό σταθμό του Tabor στις 12:40 για να αναχωρήσουμε για μία καλοκαιρινή κατασκήνωση σε κοντινή δασική έκταση. Οι πρωινές ώρες ήταν ελεύθερες να τις ξοδέψουμε όπως θέλουμε και έτσι αποφασίσαμε μετά το πρωινό να εξορμήσουμε στην πόλη και να γνωρίσουμε το Tabor! Η μέρα ήταν ηλιόλουστη και κατάλληλη για βόλτες και το Tabor αρκετά όμορφο και ενδιαφέρον!
Στις 12:40 συναντηθήκαμε όλοι μαζί στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου οι διοργανωτές μας μοίρασαν σακούλες με το φαγητό και νερό. Στη 13:00 επιβιβαστήκαμε στο τρένο που μας οδήγησε σε ένα διπλανό χωριό με σκοπό να ξεκινήσουν οι εξωτερικές μας δραστηριότητες για εκείνη τη μέρα. Διασχίσαμε το χωριό και στρίψαμε μέσα σε αγρούς, όταν φτάσαμε στις φυτείες με τα καλαμπόκια σταματήσαμε και μας δόθηκαν οδηγίες για την πορεία μας. Η περιπέτειά μας ξεκίνησε σε ένα απόμακρο χωράφι καλαμποκιού, όμοιο πολλών χολιγουντιανών ταινιών. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε μια σιωπηλή πορεία αρκετών χιλιομέτρων, ιδανική ευκαρία για περισυλλογή και διαπίστωση της αξίας των συνανθρώπων μας. Αυτό, γιατί μας ζητήθηκε να περπατάμε σε σειρά, ο καθένας μόνος του σε απόσταση τουλάχιστον 5μ. από αυτόν που περπατά μπροστά και από αυτόν που περπατά πίσω και να μη μιλήσουμε καθόλου μεταξύ μας, έως ότου να φτάσουμε στο δάσος που έπρεπε να διασχίσουμε με τελικό προορισμό την κατασκήνωση. Το διάστημα αυτό της πορείας έπρεπε να σκεφτούμε και να κρίνουμε τους εαυτούς μας! Στο δάσος φτάσαμε δύο ώρες μετά από συνεχείς κύκλους γύρω από το χωριό! Διασχίσαμε το δάσος όλοι μαζί, μετά από μία στάση για ξεκούραση και μία ακόμη ώρα μετά φτάσαμε στην κατασκήνωση, όπου για να πάμε έπρεπε να περάσουμε στην απέναντι όχθη ενός ποταμού με βαρκάκια canoe kayak!!! Όλη αυτή η διαδικασία έγινε για να «μπούμε στα παπούτσια» των προσφύγων! Στην κατασκήνωση μετά από ένα energizer, άκρως απαραίτητο, είχαμε την ευκαιρία για “personal feedback” μέσα από δύο διαδικασίες: Α) χωρισμός σε ομάδες των τριών ατόμων, από τα οποία ο ένας παρακολουθούσε κρυφά τον άλλο για ένα 24ωρο και έπρεπε να παρουσιάσει τι παρατήρησε και Β) χαρτιά στο έδαφος με τα ονόματά μας, όπου έπρεπε όλοι να γράψουν κάτι ανώνυμα.
Η ημέρα τελείωσε με campfire, ψητά λουκάνικα και τσέχικη μπύρα!
Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου: Ημέρα 5 στο πρόγραμμα.
Το πρωί της Πέμπτης ήμασταν όλοι αρκετά κουρασμένοι αλλά και έτοιμοι για το δεύτερο μισό της εκπαίδευσής μας!
Η ημέρα ξεκίνησε με οικογενειακή συνάντηση και συζήτηση για την εκδρομή που ολοκληρώσαμε μόλις πριν από κάποιες ώρες.
Έπειτα χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και μοιραστήκαμε οι μισοί με τη Leva και οι μισοί με το Vitalie, για να αλλάξουμε μετά και πάλι ομάδα. Με τη Leva συζητήσαμε για ‘non formal education’ και προσεγγίσεις, μεθόδους και πληροφορίες. Με το Vitalie συζητήσαμε για το τρίγωνο διαμόρφωσης της συμπεριφοράς μας: γνώση (knowledge) σε συνδυασμό με τις ικανότητες (skills) τη στάση μας (attitude)!
Το απόγευμα έγινε ο διαχωρισμός σε ομάδες για την επιλογή του θέματος πάνω στο οποίο θα διοργανώναμε μία σχετική δραστηριότητα συνολικής διάρκειας 2 ωρών, μια πρόγευση δηλαδή της τελικής αποστολής για αυτό το πρόγραμμα.
Το απογευματινό coffee break ήταν αποστολή της Ελληνικής συμμετοχής και μπορούμε να πούμε ότι τα καταφέραμε να τους ευχαριστήσουμε όλους! Προσφέραμε ελληνικό καφέ και φυσικά φραπέ, γλυκά του κουταλιού, παστέλι, μαντολάτο, μουστοκούλουρα, χαλβά μακεδονικό, φιστίκια αιγίνης και κριτσίνια με πάστα ελιάς…
Το υπόλοιπο της ημέρας αφιερώθηκε στην έρευνα και την οργάνωση των δραστηριοτήτων, τις οποίες αναλάβαμε να διεκπεραιώσουμε σε μετέπειτα χρόνο στο πρόγραμμα.
Το βράδυ όμως ήταν ώρα για σάουνα και τζακούζι!!!
Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου: Ημέρα 6 του προγράμματος
Η ημέρα αφορούσε στις δραστηριότητες που διοργανώθηκαν από τις ομάδες μας!!!!!
Όλες οι ιδέες ήταν πρωτότυπες και διασκεδαστικές και η μέρα κύλισε πραγματικά ευχάριστα. Οι σημειώσεις και οι παρατηρήσεις των εκπαιδευτών μας πάνω στις δραστηριότητες, αλλά και οι παρατηρήσεις των συμμετεχόντων ήταν ουσιαστικές και μας βοήθησαν πολύ για την περεταίρω πορεία μας ως εκπαιδευτές.
Το βράδυ οι περισσότεροι από μας επισκεφθήκαμε ένα κοντινό club-disco.
(Δήμητρα: Στις 2 Σεπτεμβρίου ήταν τα γενέθλιά μου και τα πέρασα πραγματικά πολύ όμορφα… Τα παιδιά μου ευχηθήκανε, μου κάνανε έκπληξη με τούρτα και το πιο συγκινητικό μου ετοιμάσανε ένα video με προσωπικές ευχές από τον καθένα! Ακόμη, το βράδυ στο club ζήτησαν από το dj το “Happy Birthday”)
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου: Ημέρα 7 του προγράμματος.
Ουσιαστικά η τελευταία μέρα. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη!
Ήταν η ημέρα με τα συμπεράσματα, τους αποχαιρετισμούς και την αξιολόγηση. Επίσης, έγιναν και οι τελευταίες οικογενειακές συναντήσεις με μεγάλη συγκίνηση και πολλή αγάπη!
Στόχος του προγράμματος ήταν η αναγνώριση της διαφορετικότητας, η ευαισθητοποίηση απέναντί της και η αποδοχή! Μέσα από παιχνίδια, βιωματικές δραστηριότητες και προσωπικές εμπειρίες αναγνωρίσαμε ο καθένας τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που πιστεύει, ευαισθητοποιηθήκαμε απέναντι στις μειονότητες και αποφασίσαμε να μοιραστούμε και με άλλους την εμπειρία μας αυτή για να προωθήσουμε την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης και της σύγχρονης κοινωνίας. Θα γίνουμε λοιπόν αυτό που λέει ο τίτλος του προγράμματος «multipliers of ICL & ICD».
H τελευταία συνεδρία μας είχε θέμα τον τρόπο με τον οποίο θα «πολλαπλασιάσουμε» τη γνώση που αποκτήσαμε στο πρόγραμμα αυτό. Για την δική μας ομάδα ο τρόπος ήταν αυτή εδώ η ανάρτηση, ώστε να μοιραστούμε μαζί σας την εμπειρία μας και να σας οδηγήσουμε σε αντίστοιχα μονοπάτια.
Το ίδιο βράδυ φάγαμε στην μεγάλη τραπεζαρία του ξενοδοχείου όλοι μαζί και μας απονεμήθηκαν τα “youth passes’ μέσα από μία πολύ ωραία διαδικασία. Μας μοιράστηκαν τα πιστοποιητικά των άλλων και έπρεπε εμείς να κάνουμε την απονομή περιγράφοντας το πρόσωπο χωρίς όμως να πούμε όνομα. Στη συνέχεια, ήπιαμε όλοι sangria, όπως μας την παρασκεύασαν οι Ισπανοί με υλικά που αγοράσαμε όλοι μαζί, και χορέψαμε χορούς από όλες τις χώρες.
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου: Αποχώρηση
Ορίστηκε αποχώρηση στις 8:30 από το ξενοδοχείο καθώς το τρένο από το Τabor έφευγε στις 9:00. Φτάσαμε στην Πράγα στις 10:30 και καθώς οι περισσότεροι είχαν κανονίσει να μείνουν να τη δουν μία ακόμη μέρα και εμείς είχαμε πτήση στις 20:50 περάσαμε τη μέρα στην Πράγα όλοι παρέα.
Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το TrikalAct για την ευκαιρία να ζήσουμε αυτή την υπέροχη εμπειρία!»
Βλαχάβα Δήμητρα
Πολυχρονιάδης Αλκιβιάδης