«Bodies Without Borders», Napoli, 15-24 January 2017

Bodies Without Borders
Napoli, 15-24
January 2017

   Όταν μας ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουμε σε μια ανταλλαγή νέων με το όνομα ‘Bodies WithoutBorders’’, δεν είχαμε σαφή εικόνα του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Οι περισσότεροι συμμετείχαν για πρώτη φορά κι είχαν την περιέργεια να γνωρίσουν αυτή την εμπειρία που αποδείχθηκε τουλάχιστον απίστευτη. Συντονιστήκαμε αμέσως και φτιάξαμε ένα κοινό group όπου θα μπορούσαμε να κανονίζουμε τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Όλα κανονίστηκαν από απόσταση. Η πρώτη μας συνάντηση ήταν στο αεροδρόμιο και από την πρώτη στιγμή δεθήκαμε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Κανείς δεν μας είχε εξηγήσει όμως πόσο όμορφες στιγμές θα περνούσαμε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχαμε προγραμματίσει.

Φτάνοντας, στη Νάπολη, αντικρίσαμε ένα πάρτυ αφιερωμένο σε όλους μας, μια ευκαιρία για να γνωριστούμε καλύτερα, μια αφορμή για διασκέδαση. Γρήγορα έσπασε ο πάγος, αφού οι οικοδεσπότες Ιταλοί ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και πρόσχαροι. Σε λίγη ώρα, είχαμε μιλήσει όλοι με όλους, είχαμε μάθει τα ονόματα τους κι ήμασταν έτοιμοι να ξεκινήσουμε δυναμικά τις επόμενες μέρες. Από την επόμενη μέρα και μετά, ξεκινήσαμε τις ομαδικές δραστηριότητες και τα energizers. Ακόμη και τα coffeebreaks είχαν την συμβολή τους. Ήταν η ώρα που βρίσκαμε την ευκαιρία να μάθουμε ο ένας τον άλλο λίγο καλύτερα. Να μάθουμε τους βασικούς διαλόγους συνεννόησης σε όλες τις γλώσσες των συμμετεχόντων, να ζήσουμε λίγο τις συνήθειες τους και να μάθουμε τα βασικά βήματα των παραδοσιακών χορών τους.

1

Εικόνα 1:Η προσπάθεια μας να κατασκευάσουμε έναν κύβο με κλειστά μάτια, να ζωγραφίσουμε και να αναγνωρίσουμε τους γύρω μας.

   Κάτι που μας συγκίνησε ήταν η δραστηριότητα, όπου έπρεπε να υποδυθούμε έναν τυφλό που πρέπει να κινηθεί μέσα στο χώρο, έναν βοηθό του ανθρώπου που ήταν τυφλός και έναν παρατηρητή που κατέγραφε τη συμπεριφορά των άλλων δύο. Συγκινηθήκαμε, δεθήκαμε παραπάνω και βιώσαμε έστω και για λίγο την καθημερινότητα ενός ανθρώπου με προβλήματα όρασης.Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλο, αντιληφθήκαμε τον χώρο γύρω μας και οξύναμε τις υπόλοιπες αισθήσεις μας. Η εμπειρία ήταν μοναδική.2

Εικόνα 2: Η δραστηριότητα έχει απογειωθεί κι εμείς είμαστε συντονισμένοι για να πετύχουμε το στόχο!

Οι  νύχτες μας έγιναν πολιτιστικές βραδιές, οι οποίες διαδέχονταν η μία την άλλη με γοργούς ρυθμούς. Εκεί μπορούσαμε να γνωρίσουμε περαιτέρω την κουλτούρα του κάθε λαού. Μέσα από παιχνίδια, από ‘’μονομαχίες’’ των Ισπανών φίλων μας, μέσα από ενδιαφέροντα και απαιτητικά  quiz των εγκάρδιων Ιταλών και πολλά άλλα,ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνουμε πολίτες του κόσμου. Να καταφέρουμε να αποδεχτούμε το διαφορετικό που υπάρχει γύρω μας και να γίνουμε πιο ενωμένοι. Πιστεύουμε ότι τα καταφέραμε.         

4.png

Εικόνα 3:Πολιτιστική βραδιά των φίλων Ούγγρων

3

Εικόνα 4: Quiz αναγνώρισης διάσημων έργων τέχνης

Εικόνες 5,6: Μονομαχίες σε Ιταλικές και Ισπανικές Βραδιές

            Οι δραστηριότητες γίνονταν όλο και περισσότερες. Κάθε λίγο, ανακαλύπταμε και μια καινούρια πτυχή του εαυτού μας. Μια άλλη διάσταση του είναι μας. Η απόλυτη ησυχία και προσοχή των υπολοίπων όταν έπαιρνε κάποιος το λόγο, μας έδινε το περιθώριο να εκφραστούμε ελεύθερα. Έτσι, κύλησαν οι μέρες χωρίς να το καταλάβουμε. Με αμέτρητες στιγμές ατελείωτου γέλιου και χαράς. Στην ελεύθερη μας μέρα, επισκεφτήκαμε την Πομπηία, ένα πανέμορφο μέρος με αναλλοίωτη πολιτιστική κληρονομιά. Περιηγηθήκαμε στα διάφορα μεγαλοπρεπή σπίτια, απαθανατίσαμε κάθε στιγμή κι ύστερα οι Ιταλοί είχαν κανονίσει ένα ταξίδι στις τοπικές γεύσεις της πόλης. Παραδοσιακή πίτσα σ’ ένα στέκι με ωραία μουσική. Όλοι μαζί κάναμε και αυτό  το ταξίδι.

            Τις τελευταίες μέρες, το κλίμα άρχισε να γίνεται λίγο πιο βαρύ, καθώς όλοι γνωρίζαμε ότι το όμορφο αυτό ταξίδι έφτανε σιγά σιγά στο τέλος του. Κοιτάξαμε να αδράξουμε την κάθε στιγμή και φυσικά να προετοιμαστούμε για την τελευταία παράσταση μας, όπου υπήρχαν τέσσερα θέματα που κάλυπταν όλο το φάσμα του προγράμματος. ‘’I am everybody’’, ‘’Bodies Beyond Limits’’, ‘’Bodies and the 5 senses’’, ‘’Bodies Without Passports’’.Πάνω σε αυτά τα θέματα, έπρεπε να δημιουργήσουμε όποια μορφή τέχνης και να το παρουσιάσουμε στους υπολοίπους. Τα αποτελέσματα ήταν συγκινητικά.

7

Εικόνα 7: Ένας κόσμος χωρίς διαβατήρια. Μια χώρα με το όνομα ‘Ο κόσμος μας’.

8.png

Εικόνα 8: To logo της παράστασης ‘’Bodies Against Limits’’, όπου ήρθαμε αντιμέτωποι με όλα τα όρια που μας περιορίζουν.

9

Εικόνα 9: Πρόβες για την παράσταση ‘’Bodies and the 5 senses’’, όπου ο Αναστάσης βρήκε τις 5 αισθήσεις του με τη βοήθεια της ομάδας του.

10.png

Εικόνα 10: Συνδυασμός ζωγραφικής, κίνησης και έκφρασης. Στιγμιότυπο από την παράσταση της ομάδας ‘’I am everybody’’.

            Το απολαύσαμε στο έπακρο κι ύστερα καθίσαμε όλοι μαζί και κάναμε τον απολογισμό μας. Ήταν μια ιδιαίτερη ώρα. Ήταν εξίσου ιδιαίτερα κι αυτά που ειπώθηκαν. Υποσχεθήκαμε να μείνουν σε εκείνο τον κύκλο. Η επόμενη μέρα ήταν εκείνη του αποχωρισμού. Φύγαμε με ανάμεικτα συναισθήματα και υποσχεθήκαμε κάποια στιγμή να ξανασυναντηθούμε. Οι έμπειροι στις ανταλλαγές νέων είπαν ότι έτσι γίνεται συνήθως. Το σημαντικό είναι ότι ζήσαμε μια αξέχαστη εμπειρία, από την οποία κερδίσαμε πολλά. Ευχαριστούμε θερμά το TrikalAct για αυτή την ευκαιρία. Σίγουρα θα μείνει χαραγμένη στις καρδιές μας.

11

Γιώργος, Ειρήνη, Σοφία, Αναστάσης, Αγγελίνα, Φίλιππος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s