Nature as a Teacher – Eco-centric development in youth work
Gudevitsa, Bulgaria, 22-31/05/2017
(Άρθρο από τη Νάγια Αντωνίου)
Θα ξεκινήσω με την πρώτη εντύπωση, αν και συνήθως τοποθετείται στον επίλογο. Ήταν το πρώτο μου Erasmus + training και η εμπειρία ήταν φοβερή, τόσο σε επίπεδο γνώσεων όσο και σε κοινωνικό.
Τι αφορούσε το συγκεκριμένο training?
Το βασικό θέμα του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η φύση ως δάσκαλός μας. Οι μέθοδοι που το βιώσαμε ως συμμετέχοντες ήταν πολυποίκιλοι. Είχαμε εκπαίδευση βιωματική και άμεσα συνδεδεμένη με τη φύση. Το μέρος που έλαβε χώρα το σεμινάριο βοηθούσε πάρα πολύ: στο χωριό Goudevica, στα βουνά της Ροδόπης στην Βουλγαρία. Ναι βλέπαμε και Ελλάδα!
Γενικά:
Μάθαμε για τον ιατρικό τροχό (medicine wheel) των ιθαγενών, κυρίως βορειοαμερικανών, και πως συνδυάζει διάφορα στοιχεία της φύσης για να δώσει εξηγήσεις για μια ισορροπημένη ζωή στις μέρες μας. Εφαρμόσαμε μέσω βιωματικών ασκήσεων, έξω στη φύση πως μπορούμε να εξελιχθούμε σε συνάφεια με το περιβάλλον μας και όχι εγωκεντρικά, ο καθένας μεν ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί. Περνούσαμε αρκετή ώρα στη φύση μόνοι μας με διαφορετικό σκοπό κάθε φορά γύρω από την αυτοβελτίωση μας και την αφύπνιση της συνείδησής μας στο τώρα, π.χ
1) να θυμηθούμε πως ήταν όταν ήμασταν παλιά στις σπηλιές κυνηγοί και να εμπιστευτούμε τις αισθήσεις μας, ανιχνεύοντας κάποιο ζώο, κάποιο φυτό, άνθρωπο, ή σκέψη,
2) να θυμηθούμε πως παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά στη φύση και όλα μας φαίνονταν μοναδικά και συναρπαστικά χρησιμοποιώντας τη φαντασία μας και μη (εγώ προσωπικά έχτισα μια ολόκληρη πολιτεία με άμμο),
3) πως όταν ήμασταν έφηβοι αμφισβητούσαμε τα πάντα και θέλαμε να εξερευνήσουμε τα όριά μας με τα δικά μας μάτια (βγήκα να εξερευνήσω το δάσος γύρω μας εκτός μονοπατιού, βρε΄θηκα μέσα στο ποτάμι..ναι γύρισα πίσω καταβρεγμένη αλλά το ευχαριστήθηκα)
4) κάναμε ασκήσεις team building και συζητήσεις σε εξωτερικούς χώρους κλπ
5) πεζοπορία σε γειτονικές βουνοκορφές, κατάβαση μετά το ηλιοβασίλεμα με φαναράκια κεφαλής
Καθημερινό πρόγραμμα:
Κάναμε ελαφριά πρωινή άσκηση, διαλογισμό, κύκλο όπου μπορούσαν να εκφράσουν οτιδήποτε οι συμμετέχοντες σε σχέση με το trainning και ανακεφαλαίωση των δραστηριοτήτων μας καθημερινά.
Μας δόθηκαν διάφορες εναλλακτικές για σωματικές ασκήσεις, όπως γιόγκα, οι 5 θηβετιανοί και απλές διατάσεις,. Όπως και διάφορες επιλογές καθοδηγούμενου διαλογισμού. Σκοπός ήταν να πειραματιστούμε και να αποφασίσουμε τι αρέσει στον καθένα μας.
Η εμπειρίες που μοιράζονταν όλοι στον κύκλο ήταν διαφορετικές και εκπαιδευτικές ταυτόχρονα. Ο καθένας μας βίωνε την ίδια άσκηση εντελώς ξεχωριστά.
Η ανακεφαλαίωση (reflection) κάθε απόγευμα ήταν πολύ χρήσιμη, γιατί μπορούσαμε να αφομοιώσουμε με αυτόν τον τρόπο όλες τις πληροφορίες που λάβαμε κατά τη διάρκεια της μέρας.
Η κάθε μέρα ήταν πλήρης χωρίς πολλά κενά και τα βράδια πάντα παίζαμε μουσική, τραγουδούσαμε, χορεύαμε, παίζαμε επιτραπέζια ή αυτοσχέδια παιχνίδια. Το τελευταίο βράδυ καθίσαμε γύρω από τη φωτιά που ανάψαμε έξω κάτω από τον έναστρο ουρανό, παίζοντας μουσική (ντραμς, βιολί, ινδιάνικη φλογέρα, κιθάρα, μικρά αυτοσχέδια κρουστά). Ή ατμόσφαιρα ήταν αξέχαστη.
Ομάδα:
Οι εκπαιδευτές μας ήταν πάρα πολύ καταρτισμένοι και φιλικοί και βοήθησαν στο να δεθούμε και οι συμμετέχοντες μεταξύ μας. Κυρίως ήμασταν από Βαλκάνια, Ισπανία, Εσθονία. Φεύγοντας από την εκπαίδευση είχαμε όλοι καταρρίψει διάφορους μύθους για εθνικότητες που δεν είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ήδη. Όλοι μας συνειδητοποιήσαμε πόσα κοινά στη γλώσσα έχουμε, στη νοοτροπία και στα ενδιαφέροντα.
Επίλογος:
Έφυγα με γνώσεις, φιλίες, εμπειρίες και τρόπο εφαρμογής όλων όσων έμαθα στην καθημερινότητά μου! Ήδη έχω δει ξανά 5 άτομα από την εκπαίδευσή μου στις καλοκαιρινές μου διακοπές.. Και σκοπεύω να δω κι άλλα… Επίσης ήδη έχω ξεκινήσει να θέτω σε εφαρμογή το νέο μου πρόγραμμα σε σχέση με την εκπαίδευση νέων, όντας πιο κοντά στη φύση.
Ευχαριστώ πολύ το TrikalAct που μου έδωσε αυτήν την ευκαιρία! Αυτές οι προσπάθειες οφείλουν να συνεχιστούν και να επικροτούνται! Ανοίγουν οι ορίζοντες και έρχονται φρέσκες ιδέες για τη βελτίωση των ανθρώπων της χώρα μας, άρα και της χώρας μας.