Ο Αλέξης και η Ιωάννα συμμετείχαν αυτόν τον Σεπτέμβριο στο Training Course ‘Learning Inside OUT’ στην περιοχή Pinku Ezers (Edole) στη Λετονία, μέσω του Erasmus+ και μας διηγούνται την εμπειρία τους.
«Είναι πολύ λίγες οι ευκαιρίες που δίνονται καθημερινά σε άτομα να γνωρίσουν έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από αυτόν που έχουν, μέχρι τώρα, συνηθίσει. Αυτό, ωστόσο, συνέβη σε εμάς, στα πλαίσια του προγράμματος/training course «Learning Inside Out» που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο στη Λετονία.
Το πρόγραμμα LEARNING INSIDE OUT απευθύνεται σε – ενεργούς ή δυνάμει – youth workers και στοχεύει στην εναρμόνιση των ατόμων με το φυσικό περιβάλλον, καθώς και την καλύτερη ενσωμάτωσή του στις μεθόδους μη-τυπικής μάθησης (non-formal learning). 26 άτομα από 13 διαφορετικές χώρες (Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Τουρκία, Τσεχία) περάσαμε κάτι παραπάνω από μία εβδομάδα στον ξενώνα Kausi στο Edole της Λετονίας, στην καρδιά ενός καταπράσινου και μαγευτικού τοπίου στα δάση της λετονικής εξοχής. Μέσα από διάφορες ασκήσεις trust-building, εξοικείωσης με τη φύση, αλλά και τους εαυτούς μας, συνειδητοποιήσαμε την αξία της φύσης στα πλαίσια της μη-τυπικής μάθησης, αλλά και στη ζωή γενικότερα κάθε ατόμου.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε στη συνεργασία και τη δραστηριοποίηση στα πλαίσια της ομάδας, αλλά και στην εξερεύνηση – μέσω διαδικασιών αναστοχασμού και αποφόρτισης έπειτα από ορισμένες δραστηριότητες – της σημασίας των διαφόρων μεθόδων και τεχνικών για τον κάθε συμμετέχοντα και το έργο του ξεχωριστά. Σημαντικός πυλώνας της μη-τυπικής μάθησης είναι το γεγονός πως ο καθένας μας μαθαίνει με το δικό του τρόπο, όντας μέλος μιας ομάδας όπου δεν υπάρχει δάσκαλος και μαθητής, αλλά άτομα που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Η εμπειρία αυτή συνοδεύθηκε από μικρές εξορμήσεις στο δάσος, στις ακτές της Βαλτικής, αλλά και στην περιοχή του Kuldiga, όπου είχαμε την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το τοπικό κέντρο νεότητος που δραστηριοποιείται έντονα κι αποτελεί μία από τις ελάχιστες διεξόδους για τους νέους της περιοχής. Και δε θα μπορούσε βέβαια να παραλειφθεί η σάουνα που λειτουργούσε όλην την ημέρα στον ξενώνα και παρεχόταν ως ένα παραδοσιακό μέσο χαλάρωσης, ιδιαίτερο χρήσιμο στο τέλος μιας κουραστικής και γεμάτης ημέρας!
Αποκορύφωμα του όλου course ήταν η διοργάνωση μίας ολονύκτιας πεζοπορίας στο δάσος γύρω από την περιοχή, με μία μορφή μοναδικής δοκιμασίας. Χωρισμένοι σε δύο ομάδες κι ακολουθώντας διαφορετικά μονοπάτια με διάφορα ακτίνας 6 χλμ., έπρεπε να συναντηθούμε τις πρώτες πρωινές ώρες σε ένα προκαθορισμένο σημείο συνάντησης και να ανταλλάξουμε πορείες και συμβουλές για το γυρισμό. Κι όλα αυτά δίχως την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για προσανατολισμό και με ένα μόνο χάρτη για καθοδήγηση. Η πρόκληση ήταν μεγάλη, καθώς ένα άτομο ανά χώρα συμμετείχε στην κάθε ομάδα κι η όλη η διαδικασία δυσχεράνθηκε από την αδιάκοπη και καταρρακτώδη βροχή εκείνης της βραδιάς. Πρωταρχικός στόχος: η επιβίωση και η απόλυτη συγκέντρωση στον τελικό στόχο της επιστροφής. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς οι δυο ομάδες κατάφεραν και να συναντηθούν και να φθάσουν πίσω με ασφάλεια. Ήταν μία σίγουρα αξέχαστη εμπειρία, αλλά και ένα πολύ σημαντικό μάθημα για την ομαδικότητα και την ομαδική αλληλεγγύη, αλλά και την προσήλωση σε έναν κοινό στόχο και την επίτευξή του παρά τα όποια εμπόδια.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η εμπειρία μας ως ελληνική αποστολή στο training course δε θα μπορούσε να είναι πιο όμορφη και ξεχωριστή. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον οργανισμό TrikalAct που μας έδωσε αυτήν την ευκαιρία να ασχοληθούμε με ένα τόσο διαφορετικό και συναρπαστικό αντικείμενο, όπως και να συνδράμουμε στη διάδοση του πώς μπορεί η μάθηση να έρθει από «μέσα… έξω»!
Αλέξης & Ιωάννα»