«Cultural HumAnimals», Ουγγαρία, 17-26 Νοεμβρίου 2018

Όλα ξεκινούν ένα πρωινό του Νοεμβρίου. Kαι όταν λέμε πρωινό το εννοούμε! Περίπου στις 6 το πρωί της 15ης Νοεμβρίου, ολόκληρη η ελληνική αποστολή συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο για την αναχώρηση μας από την Ελλάδα για την Ουγγαρία. Από τις πρώτες κιόλας στιγμές που περάσαμε μαζί φάνηκε πως η «Χημεία» μεταξύ μας υπήρχε κάτι που μας έκανε όλους να βλέπουμε την επερχόμενη εμπειρία με ακόμη μεγαλύτερη όρεξη και ανυπομονησία.

Πριν από το πρόγραμμα είχαμε δυο μέρες διαθέσιμες κατά τις οποίες διαμείναμε στην όμορφη πόλη της Βουδαπέστης και την απολαύσαμε όσο περισσότερο μπορούσαμε.

Το πρωί της 17ης Νοέμβριου λοιπόν αρχίσαμε το, μικρότερης διάρκειας τώρα, ταξίδι μας για την μικρή και γραφική πόλη που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα. Από το πρώτο βράδυ αρχίσαμε να γνωρίζουμε τους υπολοίπους συμμετέχοντες και να πραγματοποιούμε τις πρώτες συζητήσεις για να «σπάσει ο πάγος». Την επόμενη μέρα το πρωί,την πρώτη ουσιαστικά μέρα του προγράμματος, κάναμε διάφορες δραστηριότητες που βοήθησαν πολύ στην συνοχή  αυτής της μεγάλης μας ομάδας καθώς προσδιορίσαμε τους στόχους του προγράμματος, τους φόβους, τις ανησυχίες και τις γνώσεις που είχε κάθε ένας από μας να προσφέρει στο πρόγραμμα και να μοιραστεί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες.

DSC_0024

Και οι υπόλοιπες μέρες που ακολούθησαν κύλησαν αρμονικά με ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, τόσο πλούσιο όσο κάνεις δεν είχε φανταστεί. Μιλήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και τη σχέση τους με τους ανθρώπους στη σημερινή εποχή, παρουσιάσαμε ανά χωρά μια σειρά από συνεντεύξεις από τυχαίους περαστικούς στις χώρες μας σχετικά με τις απόψεις τους για τα αδέσποτα και αναλύσαμε την έννοια του χορτοφαγισμού και πως αυτή συνδέεται άμεσα με την ύπαρξη των ζώων στην καθημερινότητα μας. Μέσα από μικρές θεατρικές παραστάσεις παρουσιάσαμε τις διαφορές των ζώων που ζουν σε φάρμες σε σχέση με τα ζώα ελευθέρας βοσκής και επιπλέον, κατασκευάσαμε αυτοσχέδιες ταΐστρες πουλιών που διακοσμήσαμε μόνοι μας.

DSC_0510

Ακόμη την ελεύθερη μέρα του προγράμματος επισκεφθήκαμε από κοντά μια μικρή μελισσοκομική και μια πτηνοτροφική φάρμα καθώς και ένα μικρό εργαστήριο παράγωγης σαπουνιού από κατσικίσιο γάλα. Είχαμε έτσι την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις με επαγγελματίες μικρής κλίμακας και να μάθουμε πώς αυτοί μεταχειρίζονται τα ζώα τους και αποκομίζουν κέρδος από αυτά, σεβόμενοι όμως πάντα το δικαίωμα τους στην ζωή και στην ευημερία.

DSC_0164

DSC_7183

Το αποκορύφωμα όλων των δραστηριοτήτων βεβαία ήταν το προ τελευταίο βράδυ του προγράμματος, κατά τη διάρκεια του οποίου, πέντε ομάδες που είχαν συγκροτηθεί την πρώτη μέρα του προγράμματος (θεάτρου,χορού,ζωγραφικής,δημιουργίας επιτραπέζιου παιχνιδιού και δημιουργίας εικονογραφημένης ιστορίας), παρουσιάσαμε τα αποτελέσματα των εργασιών μας πάνω στις οποίες είχαμε το χρόνο να δουλέψουμε καθ’ όλη την διάρκεια του προγράμματος. Έτσι δημιουργήσαμε κάτι σαν μια μικρή γιορτή στην αίθουσα εκδηλώσεων ενός γειτονικού σχολείου, όπου ακόμη και κάτοικοι της περιοχής είχαν ενημερωθεί και ήρθαν να μας παρακολουθήσουν. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως τους ενθουσίασε, άλλα πολύ περισσότερο δικαίωσε εμάς και τις ομάδες μας, για την σκληρή δουλειά που είχαμε κάνει για να το δημιουργήσουμε.

DSC_0064

DSC_0020

Και κάπως έτσι όλες αυτές οι μέρες, που με μια πρώτη μάτια φαίνονται αρκετές, έφτασαν στο τέλος τους χωρίς καν να το αντιληφθούμε. Την τελευταία μέρα του προγράμματος κάναμε μια ανασκόπηση όσων μάθαμε αυτές τις μέρες και μιλήσαμε για πιθανές δραστηρίοτητες που θα μπορούσαμε να κάνουμε αφού επιστρέψουμε στις χώρες μας για να διαδώσουμε και σε άλλους τα όσα μάθαμε και να τους παρακινήσουμε να ζήσουν και αυτοί μια εμπειρία σαν αυτή. Ακόμη οι διοργανωτές μας ενημέρωσαν για το πιστοποιητικό παρακολούθησης του προγράμματος που θα λαμβάναμε και πώς να το συμπληρώσουμε μετά την επιστροφή μας.

Την ήμερα τον αναχωρήσεων, όλοι μας ξυπνήσαμε εμφανώς θλιμμένοι και κάνεις μας δεν ήθελε να τελειώσει το πρόγραμμα… άλλα όπως όλα τα ωραία και όμορφα στην ζωή, έτσι και αυτό έπρεπε να φτάσει στο τέλος του. Γνωρίσαμε ανθρώπους, μάθαμε, ήλθαμε κοντά, γελάσαμε, κλάψαμε, ζήσαμε απίστευτες στιγμές, κάναμε φίλους και αποκτήσαμε εμπειρίες που κάθε ένας αξίζει να αποκτά για να γίνεται πάνω από όλα καλύτερος άνθρωπος…

DSC_0805

DSC_0338

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία που μας δώσατε να ζήσουμε αυτήν την μοναδική εμπειρία.

Αναστάσης, Άσπα, Μαριάννα, Πάνος, Χριστίνα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s