Gender-Awareness to be aware

‘Gender-Awareness to be aware’ ήταν ο τίτλος του Training Course στο οποίο συμμετείχαμε μέσω του Erasmus+ κι έλαβε μέρος στο Πάρνου της Εσθονίας, 5-13 Μαρτίου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαμε 26 άτομα από 12 χώρες.

Η ιστορία μας ξεκινάει κάπως έτσι… Παρασκευή χάραμα, κι έχουμε κανονίσει να βρεθούμε στο Ελευθέριος Βενιζέλος για να ξεκινήσουμε το μεγάλο ταξίδι μας για την Εσθονία μιας και δεν υπήρχε απευθείας πτήση για το Ταλίν. Πρώτος σταθμός Φρανκφούρτη με μια μικρή ανταπόκριση 3 ωρών, και στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στην πτήση μας για Ταλίν. Φτάσαμε 2 μέρες νωρίτερα από την έναρξη του προγράμματος προκειμένου να έχουμε λίγο χρόνο να δούμε την πόλη και δικαιωθήκαμε απολύτως. Το Ταλίν είναι μια παραμυθένια πόλη αν και αρκετά μικρή, περιηγηθήκαμε κυρίως στην παλιά πόλη η οποία βρίσκεται και στη λίστα των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και δεν αργήσαμε να καταλάβουμε το γιατί αφού η μεσαιωνική της ατμόσφαιρα κυριαρχούσε παντού. Στο τέλος της δεύτερης μέρας, συναντηθήκαμε με τα παιδιά του προγράμματος κι αρχίσαμε το ταξίδι μας για το Πάρνου:

17159218_1455599704479600_4867441221406427443_o

1η μέρα:
Την πρώτη μέρα του προγράμματος την αφιερώσαμε στο να γνωριστούμε μεταξύ μας, να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προσωπικά κι επαγγελματικά ενδιαφέροντα του καθενός καθώς και να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και τις προσδοκίες μας σχετικά με το πρόγραμμα που θα παρακολουθούσαμε. Το απόγευμα είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε ομάδες και να έρθουμε πιο κοντά με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μέσα από team building activities. Επίσης, ενημερωθήκαμε για το ‘NoHateSpeechMovement’, μια καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης που σκοπό έχει την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους, του ρατσισμού και των διακρίσεων στο διαδίκτυο.

IMG_7954.JPG

2η μέρα:
Είχαμε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με τις έννοιες του φύλου και της σεξουαλικότητας, για το πως εκφράζονται καθώς και το πως σχετίζονται με το youthwork. Στη συνέχεια είχαμε ένα δυναμικό debate πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, υπάρχοντα στερεότυπα και την ισότητα των φύλων.

17690511_1472057479485075_608662928_n

3η μέρα:
Κάναμε ένα πολύ ενδιαφέρον θεατρικό παιχνίδι, στο οποίο χωριστήκαμε σε ομάδες και κληθήκαμε να σκεφτούμε και να σχεδιάσουμε κάποια σκετσάκια τα οποία ήταν βασισμένα σε πραγματικές ιστορίες και άπτονταν καταστάσεις βίας και απειλών εξαιτίας των φυλετικών διακρίσεων. Μέσα από αυτό ερχόμενοι αντιμέτωποι με γνώριμες καταστάσεις που έχουμε ζήσει προσωπικά είτε τις βλέπουμε καθημερινά τριγύρω μας, είχε ως αποτέλεσμα να είναι μια αρκετά έντονη συναισθηματικά δραστηριότητα. Ωστόσο, στο τέλος αυτής της δραστηριότητας, δημιουργήσαμε έναν κύκλο όπου μοιραστήκαμε όλες μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας για το θέμα με αποτέλεσμα να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.

IMG_7990.JPG

4η μέρα:
Έχοντας φτάσει ήδη στη μέση το προγράμματος, οι trainersμας υποσχέθηκαν ότι αυτή η μέρα θα είναι πιο χαλαρή. Toπρωί συζητήσαμε για το ποιες είναι οι θεμελιώδης αξίες και αρχές που πρέπει να πρεσβεύει ένας youthworker καθώς και για τεχνικές και τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε του νέους σε θέματα που αφορούν την έκφραση του φύλου και της σεξουαλικότητας των ατόμων. Στη συνέχεια είχαμε μια πολύ όμορφη ξενάγηση στο Πάρνου, που μεταξύ άλλων μάθαμε ότι κάθε καλοκαίρι γίνεται μια τελετή όπου παίρνει τη σημαία της πρωτεύουσας της Εσθονίας από το Ταλίν. Είδαμε την παγωμένη (κυριολεκτικά!!!) και για σχεδόν ένα χιλιόμετρο Βαλτική, όπου και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες καθώς προσπαθούσαμε να μην γλιστρήσουμε πάνω στο πάγο.
Τέλος, η βραδιά μας έκλεισε σε ένα δημοφιλές τοπικό σπα.

IMG_7809.JPG

5η και 6η μέρα:
Οι αυτές μέρες χωρίστηκαν σε 2 workshops. Με το πρώτο επικεντρωθήκαμε κυρίως σε θέματα οργάνωσης πρότζεκτ,μεθοδολογίες μη τυπικής μάθησης και πως να θέτουμε στόχους μάθησης και να τους επιτυχγάνουμε. Με το δεύτερο, χωριστήκαμε σε ομάδες των 3 ατόμων, διαλέξαμε ένα θέμα που μας ενδιέφερε να το αναπτύξουμε περισσότερο βασιζόμενο πάντα σε φυλετικές διακρίσεις, και πάνω σε αυτό έπρεπε να δημιουργήσουμε μια δραστηριότητα διάρκειας μιας ώρας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, συνειδητοποιήσαμε πόσο απαιτητικό ήταν και πόσες ώρες χρειάστηκε να δουλέψουμε για να προετοιμάσουμε μόνο μια δραστηριότητα. Καθ’ όλη την προσπάθεια μας είχαμε την συνεχή βοήθεια των trainers, οι οποίοι επίσης μας προμήθευσαν με βιβλία στα οποία υπήρχαν αντίστοιχες δραστηριότητες για περεταίρω βοήθεια. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα καθώς είχαμε την ευκαιρία να είμαστε facilitatorsμια δικής μας δραστηριότητας και το feedbackπου λάβαμε από τους trainersκαι τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ήταν πολύτιμο.

17671262_1472055469485276_20693783_n

7η μέρα:
Τελευταία μέρα, συζητήσαμε σχετικά με τις δυναμική της μη τυπικής μάθησης και την επίδραση που μπορεί να έχει προκειμένου να πραγματοποιηθούν ουσιαστικές αλλαγές στην κοινωνία μας καθώς και για το πως μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από το περιβάλλον μας. Τέλος είχαμε μια μικρή ενημέρωση σχετικά με τα Youthpassκαι κλείσαμε κάνοντας την αξιολόγηση του προγράμματος.

IMG_7831.JPG

Το θέμα του προγράμματος ήταν αρκετά ευαίσθητο και δύσκολο, και σπάνια έχει την ευκαιρία κανείς να το συζητήσει τόσο εκτενώς. Παρόλο που η ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη στον 21ο αιώνα που ζούμε, δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και πολλές μορφές διακρίσεων βασιζόμενες σε φυλετικά θέματα ή θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού εξακολουθούν να υπάρχουν. Καταλάβαμε λοιπόν ότι κάθε φορά που παρατηρούμε τέτοιες καταστάσεις η μοναδική σωστή αντιμετώπιση είναι να αντιδράσεις κι όχι να μένεις αμέτοχος, γιατί με αυτόν τον τρόπο αυτά τα προβλήματα απλά διαιωνίζονται. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία και εμπειρία!

Σας ευχαριστούμε πολύ,
Περικλής
Σταυρούλα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s