YE «Art in Movement», Ιταλία, 30/11-08/12/2019

Για κάποιους από εμάς ήταν το πρώτο Erasmus+ πρόγραμμα, για κάποιους όχι.  Το σίγουρο είναι ότι για όλους μας ήταν μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία.

Ξεκινήσαμε το ταξίδι μας το πρωί από το αεροδρόμιο της Αθήνας και μετά από δύο πτήσεις και ένα λεωφορείο φτάσαμε το απόγευμα στην Caserta, απ’ όπου και θα μας έπαιρνε λεωφορείο για τον τελικό μας προορισμό. Εκεί περιπλανηθήκαμε στην πόλη στον λίγο χρόνο που είχαμε, και συναντήσαμε και τα υπόλοιπα παιδιά, ξεκινώντας την γνωριμία μας όσο περιμέναμε στο σημείο συνάντησης για να πάμε στον χώρο όπου θα μέναμε, αλλά και στη διαδρομή. Εν τέλει φτάσαμε στο σπίτι μας για τις επόμενες ημέρες, μια φάρμα που περιλάμβανε εστιατόριο, δωμάτια και έναν χώρο για τις δραστηριότητές μας.  Εκεί μας καλωσόρισαν οι διοργανωτές και μετά το φαγητό και την τακτοποίηση μας στα δωμάτια, μας έκαναν μια μικρή εισαγωγή για το πρόγραμμα.

81906199_842659416170940_4452743383475027968_n

Παρά την διάθεση όλων να γνωριστούμε, νίκησε η κούραση του ταξιδιού και έτσι οι περισσότεροι πήγαν για ύπνο και η βραδιά έληξε νωρίς.

Οι επόμενες μέρες ήταν αρκετά γεμάτες. Ξεκινήσαμε με δραστηριότητες για να γνωριστούμε μεταξύ μας αλλά και για να μάθουμε να συνεργαζόμαστε, να οργανωνόμαστε και να λειτουργούμε ως ομάδα.

Σιγά σιγά αρχίσαμε να προσεγγίζουμε και το θέμα του προγράμματος, μιλώντας για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και τα δικαιώματά τους, αναλύοντας όρους που σχετίζονται με αυτούς και παρουσιάζοντας την κατάσταση σε κάθε χώρα, από στατιστικά και αριθμούς μέχρι τη στάση της καθεμίας στην υποδοχή ανθρώπων από άλλες χώρες. Σταδιακά άρχισε να ενσωματώνεται και η τέχνη στην εξίσωση, ως μέσο να εκφράσουμε τις απόψεις και τα συναισθήματά μας και να πούμε ιστορίες. Οι δραστηριότητες που κάναμε κάλυπταν πολλά είδη τέχνης, όπως ζωγραφική, κολάζ, φωτογραφία, συγγραφή ιστοριών, θέατρο. Σε ό,τι κάναμε δουλεύαμε ομαδικά, ανταλλάσσαμε ιδέες, μαθαίναμε ο ένας από τον άλλον και περνούσαμε καλά χωρίς τίποτα από όλα όσα είχαμε να κάνουμε να έχει την αίσθηση της «υποχρέωσης».

82207066_1047986512204874_6822577088956989440_n

Μετά τα τόσο γεμάτα πρωινά, τα βράδια ήμασταν πιο χαλαροί να γνωριστούμε καλύτερα, να συζητήσουμε, να παίξουμε, να χορέψουμε. Είχαμε πολιτιστικές βραδιές, όπου παίξαμε κουίζ, χορέψαμε, δοκιμάσαμε παραδοσιακά φαγητά και ποτά, και ελεύθερες  βραδιές, που  χορέψαμε, δοκιμάσαμε καραόκε, παίξαμε beer-pong και άλλα ομαδικά παιχνίδια (ή τουλάχιστον προσπαθήσαμε).

Στην μέση της βδομάδας κάναμε και μια ολοήμερη εκδρομή στην Caserta, όπου επισκεφτήκαμε έναν οργανισμό που βοηθάει στην στήριξη μεταναστών που έρχονται στην Ιταλία. Εκεί μας μίλησαν για τις πρακτικές και την διαδικασία που ακολουθούν για να βοηθήσουν έναν μετανάστη να μάθει τη γλώσσα, να βρει στέγη και δουλειά και τελικά να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Στη συνέχεια είχαμε ελεύθερο χρόνο στην πόλη, οπού κάναμε μια βόλτα και επισκεφτήκαμε το εντυπωσιακό παλάτι της.

Το αποκορύφωμα της εβδομάδας ήταν οι τελευταίες δύο μέρες, όπου χωριστήκαμε σε τρεις ομάδες, μία ομάδα ζωγραφικής, μία ομάδα θεάτρου και μια ομάδα βίντεο, με στόχο να οργανωθούμε μόνοι μας και να δημιουργήσουμε κάτι σχετικό με το πρόγραμμα για να το παρουσιάσουμε σε μια τελική έκθεση. Ήταν πολύ όμορφο πόση όρεξη και δημιουργικότητα έβαλε ο καθένας  σε αυτό, με αποτέλεσμα παρά τον σύντομο χρόνο που είχαμε να προκύψουν πολύ ωραία αποτελέσματα.

82008599_572216006959576_6156629722378797056_n

Την τελευταία μέρα κάναμε έναν τελικό απολογισμό του προγράμματος, μοιραστήκαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας γι΄αυτό και είχαμε ελεύθερο χρόνο για να περάσουμε με τα υπόλοιπα παιδιά- πλέον φίλους μας. Την επόμενη μέρα φύγαμε νωρίς το πρωί για την Caserta, απ΄ όπου ο καθένας πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Εμείς, η ελληνική ομάδα, παρατείναμε λίγο την παραμονή μας για να επισκεφτούμε την Νάπολη, όπου είδαμε πολύ όμορφες γειτονιές και γραφικά σοκάκια.

Συνολικά, όσα ζήσαμε αυτές τις μέρες είναι δύσκολο να αποτυπωθούν με λόγια. Μάθαμε πράγματα, είδαμε καινούργια μέρη, δοκιμάσαμε καινούργιες δραστηριότητες, (φάγαμε πολλά μακαρόνια), βγήκαμε από το comfort-zone μας, διασκεδάσαμε, γελάσαμε και κυρίως γνωρίσαμε πολλά διαφορετικά άτομα και μέσα σε λίγες μέρες δεθήκαμε πολύ, κάναμε νέους φίλους. Χαιρόμαστε πολύ που είχαμε αυτήν την ευκαιρία, και ανυπομονούμε για το επόμενο πρόγραμμα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s